Wat is macrofotografie?
Macrofotografie. Misschien heb je ervan gehoord. Is dat niet het geval en wil je weten wat het is? Lees dan vooral verder, want in deze blog leg ik het uit.
Macrofotografie? Wat is dat?
Macrofotografie brengt het ‘klein kijken’ waar ik zo vaak over schrijf, naar een volgend level. Het is het fotograferen van details en hele kleine dingen. Meestal gaat het om kleine insecten, maar je kunt met een macrolens natuurlijk alles fotograferen wat los en vast zit. Ik gebruik het nogal eens tijdens trouwreportages voor de detailshot van de ringen, maar je kunt zo ook het schuim van je cappuccino of de mee-eters van je partner haarfijn in beeld brengen. Dat laatste doe je trouwens alleen om te klieren, want zoiets vindt niemand leuk.
Heb je voor macrofotografie een speciale lens nodig?
Ja. Met een camera met een ingebouwde lens ben je er dus niet. Je hebt een camera nodig waarbij je het objectief kunt verwisselen. Voor systeemcamera’s en spiegelreflex camera’s zijn er objectieven op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor macrofotografie. Deze objectieven hebben een groter scherp-stel bereik waardoor je dichterbij je onderwerp kunt komen. En dat wil je!
Bij een goede macrolens is de beeldverhouding op het optimale punt 1:1, het beeld dat op je sensor valt is dan dus even groot als het onderwerp in werkelijkheid is. Het zijn ook altijd objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Er bestaan ook telelenzen die een macro-stand hebben, maar die halen niet de 1:1 verhouding en zijn van een mindere kwaliteit.
Macrolenzen zijn vaak erg lichtsterk. Dat is super fijn, maar wanneer je dicht op je onderwerp zit zul je toch een groot diafragma moeten gebruiken om alles scherp te krijgen. Dat is overdag vaak geen probleem, maar fotografeer je bij moeilijke lichtomstandigheden, dan kun je gebruikmaken van een speciale macroflitser.
Welke lens kies je?
Welke lens je nodig hebt hangt af van het type camera, je budget en de onderwerpen die je wilt fotograferen. Persoonlijk zweer ik bij systeemcamera’s (halleluja). Die hebben de toekomst en zijn ook nog eens de helft van het gewicht van een gemiddelde spiegelreflex camera, waardoor je bij een hoog diafragma en weinig licht je camera zonder statief makkelijker stil genoeg houdt. Dat is wel zo fijn als je in een moeilijke houding in de struiken ligt voor het fotograferen van die ene vlieg.
Kun je een macrolens ook gebruiken voor ‘gewone’ foto’s?
Ja! En hoe! Macrolenzen zijn over het algemeen zeer goed voor het maken van mooie portretfoto’s. De kwaliteit van deze lenzen is vaak erg hoog en hebben een prachtige bokeh. Ik fotografeer portretten dus ook vaak met mijn favoriete macrolens.
O ja, dan is er ook nog microfotografie
Microfotografie is de overtreffende trap van macrofotografie. Waar je bij macrofotografie kleine dingen van dichtbij kunt fotograferen, maak je met microfotografie de extreem kleine details van die dingen zichtbaar. Ook deze vorm van fotografie leent zich perfect voor het fotograferen van insecten, die op beeld veranderen in grote, buitenaardse monsters. Zo zie je goed hoe wonderlijk die kleine wereld is!