Wat is bokeh?
Als fotografen objectieven met elkaar bespreken hebben ze het al snel over bokeh. Ga je fotografie vlogs bekijken op youtube, dan hoor je de term binnen no time voorbijkomen. Maar wat is bokeh?
Een vaag woord? Dat klopt helemaal, want dat is precies waar het over gaat. Bokeh is de kwaliteit van de achtergrondonscherpte in een foto. Hoe zachter en romiger die onscherpte is, hoe mooier. Duurdere objectieven geven vaak een zachtere bokeh dan de goedkopere modellen en leveren daardoor mooiere beelden. Al is duurder zeker niet altijd beter. Vind je die zijdezachte bokeh belangrijk, dan doe je er goed aan om daar onderzoek naar te doen, voor je een objectief aanschaft.
Fuji X T-1, 60mm macro, iso 800, 1/400, f 5.0
Waar komt het woord bokeh vandaan?
Het woord bokeh komt uit Japan (zoals het grootste deel van de inhoud van je fotografie tas) en betekent ‘wazig’. De term werd in de jaren negentig geïntroduceerd in de Engelse taal door Mike Johnston van de Online Photographer blog. Hij had het woord geleerd van Oren Grad, een fotograaf die Japans leerde zodat hij Japanse fotomagazines kon lezen. (Wat een heerlijke vakidioot ben je dan.) Het woord Bokeh had oorspronkelijk geen ‘h’. Die heeft Mike erachter geplakt om het in de Engelse taal goed te kunnen uitspreken. En zo is de term voor de kwaliteit van achtergrondonscherpte ontstaan.
Hoe krijg je de mooiste bokeh?
De kwaliteit van je bokeh is afhankelijk van de kwaliteit en het soort objectief waarmee je fotografeert. Daarnaast speelt de situatie ook een rol. Veel mensen denken dat de bokeh het mooist is bij het grootste diafragma (het laagste diafragmagetal). Een iets kleiner diafragma zorgt echter vaak voor een mooiere bokeh. Dus bijvoorbeeld f/3.2 op een f/1.4 objectief. Maar goed, dat hangt ook weer helemaal af van je onderwerp en de lens die je gebruikt. Kijk maar naar de voorbeelden in deze blog. De achtergrond doet ook mee. Een contrastrijke achtergrond met veel donkere en lichte delen door elkaar is ongunstig voor de bokeh en maakt een beeld onrustig. Houd daarom altijd je achtergrond goed in de gaten.
Fuji X T-3, 80 mm macro, iso 400, 1/1600, f 4,0
Nog meer tips?
In mijn andere blogs kun je nog meer tips vinden, zoals:
- Hoe breng je bewegingsonscherpte in je foto? Met panning!
- Hoe krijg je meer sfeer in je foto’s?
- 5 tips voor de beginnende fotograaf
- Hoe ga je om met onervaren modellen?
- Funda foto’s: do’s & don’ts
- Paardenfotografie, hoe pak je dat aan?
- Locatie: waar moet je rekening mee houden?
- 6 tips voor concertfotografie