De lente fotograferen? Zo doe je dat.
Eindelijk is het weer zover. De astronomische lente is begonnen en brengt ook gelijk echt lenteweer met zich mee. Hoewel we geen echte winter hebben gehad dit jaar is het mooie voorjaarsweer toch een verademing. We kunnen weer lekker naar buiten en genieten van de bloemen en de warme zon. En wat is er met het mooie weer leuker dan het fotograferen van de lente?
Wat mij betreft niks, maar daarvoor ben ik ook fotograaf. Ik geef je dus ook graag een paar tips om de mooiste lente foto’s te maken.
Lente fotograferen begint bij een goede voorbereiding
Misschien is deze tip een beetje flauw. Je moet je namelijk altijd voorbereiden voor je op pad gaat. Doe je dat niet, dan heb je een goede kans dat alles in de soep draait. Voorbereiden dus. Bedenk wat je wil gaan fotograferen en waar je dat kan doen. Dan weet je ook hoelang je ervoor moet reizen en welke lenzen je echt mee moet nemen. Check ook het weer. Deze tijd van het jaar is het weer bijzonder wisselvallig en het is toch een beetje jammer als je midden in een of ander natuurgebied zomaar ineens een plensbui op je hoofd krijgt. Dag camera.
Wil je graag een bepaald dier of een bepaalde plant fotograferen? Bijvoorbeeld zandhagedisjes en boomkikkers. Of ga je voor appelbloesem of Japanse Kers? Op www.waarneming.nl kun je zien wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.
Focus op ontluikend groen en voorjaarsbloemen
Ga je de lente fotograferen, focus dan op de details. Ontluikend groen. Kleine blaadjes en bloemetjes. Frisse voorjaarskleuren. Leg daar dus ook je focus op. Zoom in op een mooi knopje, een hommeltje of lieveheersbeestje. Schroom niet om languit op de grond te gaan liggen. Klein kijken doe je hier dus zowel letterlijk als figuurlijk. Je hoeft namelijk niet alles te laten zien om een verhaal te vertellen. Weglaten maakt beelden vaak krachtiger.
Speel met scherptediepte
Wil je alle takken van een boom laten zien? Gebruik dan veel scherptediepte. Wil je die mooie bloesemblaadjes vastleggen, kies dan weinig scherptediepte. Zo komt de focus volledig op het bloemetje en krijg je een prachtige onscherpte er omheen en met een beetje mazzel krijg je ook nog een mooie bokeh.
Fotografeer lentelandschappen
Hou je van landschapsfotografie, dan is de lente een hele leuke tijd. Die ontluikende natuur brengt een hoop mooie voorjaarskleuren met zich mee. Vooral in de bollenstreek kunnen landschapsfotografen nu hun hart ophalen. Je kunt er heel mooi de lente fotograferen in het landschap. Voor dit soort foto’s zul je wel heel vroeg je wekker moeten zetten. Het landschap is namelijk op z’n mooist bij zonsopkomst. Het zachte strijklicht en de ochtendnevel boven de landerijen zorgen voor adembenemende beelden. Hierbij is de eerste tip trouwens super belangrijk, want je moet uitzoeken waar de bloeiende bollenvelden kunt vinden, waar de zon opkomt, waar je dan moet gaan staan en hoe laat je op je plek moet staan. Daarnaast heb je een heldere ochtend nodig, anders kun je fluiten naar je strijklicht en je nevel.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere weersomstandigheden, die misschien niet zo voor de hand liggen. Als je daarbij ook nog speelt met de instellingen van je camera, kunnen er verrassende beelden ontstaan! De foto hiernaast bijvoorbeeld, is gemaakt tijdens een dikke mist. Nu kan ik heel veel instellen in mijn camera. Ik heb dus gekozen voor een kleur stand met een lage verzadiging, die ik vervolgens handmatig nog verder heb verlaagd. Daarbij heb ik mijn zwarting verder omhoog gezet.
Met deze paar tips kom je vast een heel eind, maar ik wil je nog een zeer belangrijke tip meegeven: Vergeet niet om te genieten!