Wat is het gouden uur?
‘Het gouden uur’, misschien heb je die term wel eens voorbij horen komen. Of erover gelezen. Het gouden uur wordt ook wel het magische uur genoemd. Het is de korte periode na zonsopkomst en vóór zonsondergang. De korte periode voor zonsopkomst en na zonsondergang wordt het blauwe uurtje genoemd. Wat er zo bijzonder is aan het gouden uur, zal ik je uitleggen.
Het draait allemaal om het licht (zoals altijd)
Vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang staat de zon laag aan de hemel. Daardoor is er meer indirect zonlicht en is het een stuk zachter dan midden op de dag. Omdat de zon laag aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. Hierdoor wordt het blauwe licht meer verstrooid, waardoor het rode licht relatief meer aanwezig is. Warm, zacht licht dus, met lange schaduwen.
Het zachte licht zorgt voor aangename, zachte en dromerige beelden. Het maakt vaak het verschil tussen een leuke foto en een spectaculair beeld. Let maar eens op. Zie je een foto die je echt te gek vindt, kijk dan eens goed naar het licht. Vaak is het een foto die gemaakt is tijdens het gouden uur. Of je nu bezig bent met architectuurfotografie, portretfotografie of macro-fotografie, foto’s gemaakt tijdens het gouden uur krijgen sneller de wow-factor.
Hoe lang duurt het gouden uur?
De naam gouden uur is wat misleidend. Het hangt er namelijk maar net af waar, op welke plek van de wereld en in welk jaargetijde je je bevindt, hoe lang het gouden uur duurt. Ben je in de bergen, zijn er hoge gebouwen of is er veel bewolking, dan merk je niet zo veel van het gouden uur. Ben je op een locatie dicht bij de evenaar, waar de zon snel opkomt, duurt het gouden uur vaak korter dan een uur. In het hoge noorden zul je ’s winters het gouden uur nauwelijks zien, omdat het dan vrijwel donker blijft. ’s Zomers blijft het daar vrijwel constant licht, en kan het gouden uur meerdere uren duren. Wil je gaan fotograferen tijdens het gouden uur, dan is het dus verstandig om vooraf uit te zoeken hoe laat het gouden uur plaatsvindt en hoelang het duurt.
Er zijn tientallen apps en websites waarop je kunt checken wanneer het gouden uur is. Op de website golden-hour.nl vul je je locatie in en zie je vervolgens de zonnestand door de dag heen. De gouden uren worden weergegeven met rechtopstaande gele balkjes.
Hoe fotografeer je tijdens het gouden uur?
Kleurtemperatuur, lichtintensiteit en lichtrichting spelen een rol bij fotografie tijdens het gouden uur. Je kunt gebruikmaken van het zachte strijklicht en de lange schaduwen, of het licht frontaal op je onderwerp laten vallen. Het nadeel van frontaal licht is het gebrek aan schaduwen waardoor diepte en structuur verdwijnen. Bij portretfotografie is het voor het model bovendien lastig om tegen de zon in te kijken. Wil je liever geen vlak’uitgelichte foto’s? Gebruik dan tegenlicht of zijlicht (strijklicht).
Binnen de portretfotografie is het nu een trend om tijdens het gouden uur te fotograferen met tegenlicht. Dat zorgt voor spannende, zachte en dromerige beelden. Bij portretten met tegenlicht kun je gebruikmaken van een flitser om je onderwerp in te flitsen, om te voorkomen dat het onderwerp onderbelicht wordt of de achtergrond overbelicht.
Omdat tijdens zonsopkomst of zonsondergang de kleurtemperatuur van het licht constant verandert is het belangrijk om goed op je witbalans te blijven letten en aan te passen met het veranderende licht.
Fotograferen tijdens het gouden uur? Nu even niet
Al met al is deze korte tijd na zonsopkomst en voor zonsondergang hét moment om erop uit te gaan met je camera. Helaas is dat door de coronacrisis nu even niet mogelijk om er massaal op uit te gaan. Blijf lekker thuis en ga op zoek naar mooie voorbeelden en inspiratie, zodat je met extra veel plezier zelf kunt gaan fotograferen als we weer naar buiten mogen.
Wil je mooie portretfoto’s van jezelf tijdens het gouden uur? Dat kan. Ik ken verschillende locaties waar we de rust en de ruimte hebben om veilig mooie foto’s te maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met mij op.